Het Rijk heeft een begrotingsoverschot van 200 miljoen euro. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) aan de Tweede Kamer (pdf). Het geld zal worden gebruikt om de staatsschuld verder omlaag te brengen.
Het overschot is te danken aan de totale belasting- en premieontvangsten, die in 2016 flink hoger uitvielen dan verwacht. Er werd 3,1 miljard euro meer geïnd. Ook werd er 0,2 miljard euro minder uitgegeven. “Het is goed nieuws. Het betekent dat we er de komende jaren nog beter voorstaan”, aldus Dijsselbloem.
In 2008 was er voor het laatst sprake van een begrotingsoverschot. “Het is echt wel historisch. Het gebeurt niet vaak dat we een overschot hebben.”
Sterk herstel Nederlandse economie
“De economie herstelt zich nu heel sterk”, zegt de PvdA-bewindsman. In de Najaarsnota werd nog rekening gehouden met een begrotingstekort van 3,1 miljard euro. Het gaat om voorlopige cijfers, maar de kans dat de definitieve cijfers veel afwijken is volgens hem klein.
Eind volgende maand komt het CBS met die definitieve cijfers. Dan zijn ook de resultaten bekend van provincies, gemeenten en waterschappen, die deel uitmaken van het totale overheidssaldo, de zogenoemde EMU-schuld.
"Op dit moment is het nog niet mogelijk om een inschatting te geven in hoeverre de hogere ontvangsten in 2016 doorwerken op het EMU-saldo van 2017", schrijft Dijsselbloem in de Kamerbrief. "Het CPB zal eind maart het Centraal Economisch Plan publiceren. Daarin maakt het CPB een nieuwe macro-economische raming voor 2017 en daaropvolgende jaren."
Italië en Frankrijk zorgenkindjes
Door de goede cijfers kan er de komende jaren meer geld worden uitgegeven door het nieuwe kabinet. "Er is de komende jaren ruimte voor nieuw beleid", aldus Dijsselbloem.
Zijn zorgen op economisch gebied liggen in de eurozone bij Frankrijk en Italië. Daar is de groei volgens hem nog te laag. Meer groei zou volgens hem ook goed zijn voor de politieke stabiliteit.
"Als ook deze landen het groeipad naar boven vinden kunnen ze misschien het spook van het populisme van zich afschudden en een hogere groei realiseren." Een verkiezing van Marine Le Pen van het Front National tot president van Frankrijk "zou het vertrouwen in heel Europa maar ook internationaal een enorme opdonder geven".